WE MOETEN HET EVEN OVER GELD HEBBEN!

WE MOETEN HET EVEN OVER GELD HEBBEN!

Want wat hebben veel ondernemers het daar moeilijk mee. En zeker niet alleen de starters. Geld, ook al praten we er niet graag over, is uiteraard een essentieel onderdeel van het ondernemen. Uiteindelijk wil je toch een goede prijs voor je product of dienst ontvangen. Dus is het belangrijk dat je goed hebt nagedacht over de prijs die je vraagt en dat je deze prijs bespreekt met je klant.

Als startende onderneming heb je nog wat extra uitdagingen als het op geld aankomt. Je bent nog hard op zoek naar voldoende klanten om een rendabel bedrijf neer te zetten. Dan is de verleiding erg groot om een lage prijs te vragen, zodat de klant ja gaat zeggen. Beter een klant dan geen klant. Dat is vaak de gedachte daarbij.  Soms lukt het zo ook om een klant binnen te krijgen, maar het is de vraag of je daar dan zo blij mee moet zijn. Als je eenmaal onder je prijs zit, is het namelijk moeilijk om bij een volgende opdracht een hogere prijs te vragen. Het kan dan ook lang duren voordat je op een voor jou redelijk tarief komt.

Weet wat je waard bent

Voordat je met klanten gaat praten, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw uurtarief is, of wat de prijs van je product is. Neem daar goed de tijd voor. Zo zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke kosten moet je bijvoorbeeld maken om je werk te kunnen uitvoeren? Wat vragen andere aanbieders van vergelijkbare producten en diensten? Wat is het inkomen dat je uiteindelijk zal moeten verdienen om een rendabel bedrijf neer te zetten? Al deze zaken zijn uiteindelijk van invloed op de prijs die je aan je klant vraagt. 

Naast het tarief, is het nog belangrijker dat je weet wat je waard bent. Dat wat jij de klant te bieden hebt, waarin jij je onderscheid van andere aanbieders. Een goed sales gesprek gaat namelijk niet over wat iets kost, maar over wat iets oplevert. Als jij hier vooraf goed over hebt nagedacht, heb je argumenten waarom de prijs die je vraagt een heel redelijke prijs is voor wat je te bieden hebt. 

Korting en meer

Het kan moeilijk zijn om vast te houden aan je prijs als je heel graag de opdracht wilt krijgen. Of als je het geld van de opdracht hard nodig hebt. Ben dan in elk geval duidelijk naar de klant en geef aan wat de daadwerkelijke prijs.  Vertel dit vol overtuiging en zelfvertrouwen. Je kan dan alsnog iets aan de prijs doen door bijvoorbeeld een speciale kennismakingskorting te geven op een onderdeel. Of geef aan de klant aan dat je eenmalig iets extra’s doet. Zo voorkom je dat je nog jarenlang moet werken met een te laag tarief.

Het is niet zo makkelijk om in je eentje te bepalen wat je toegevoegde waarde is als ondernemer. Of hoe je nou een goede prijs bepaald. Daar kan je wel wat hulp bij gebruiken. Daarvoor heeft het Inspiratiehuis het programma de snelkookpan ontwikkeld. Een programma dat startende ondernemers helpt om een goede start te maken. Zodat je sneller en effectiever gaat ondernemen.

Wil je meer weten over de Snelkookpan van het Inspiratiehuis? 

Maak een afspraak en kom kennis maken. Bel Joyce: 06-1059 5205 of Marlies: 06-2545 8723. Of stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl

Zelfvertrouwen staat je goed

onbekend-

Interesse om te kijken hoe jij stappen de eerste kan zetten naar je eigen bedrijf? Download ons  gratis stappenplan: