Wat doe je als het even allemaal tegenzit?

Wat doe je als het even allemaal tegenzit?

Het leven van een ondernemer is soms best wel pittig. Er zijn van die periodes dat het lijkt alsof alles tegenzit. Een opdracht waar je op had gerekend gaat op het laatste moment niet door. Je was bezig om met een collega-ondernemer samen een activiteit te ontwikkelen, maar deze heeft besloten deze samenwerking niet door te zetten. Je dochter komt ziek uit school en je moet je hele planning overhoophalen en die belangrijke klant afzeggen. En bovenop dat alles gaat ook nog eens je computer kapot en je hebt eigenlijk niet het geld om een nieuwe te kopen.

Enkele voorbeelden van situaties waar je als ondernemer mee te maken kan krijgen. Zo zijn er uiteraard nog veel meer te noemen. Maar zoals het meestal gaat met dit soort zaken, een ongeluk komt nooit alleen. Vaak volgen dit soort situaties zich snel na elkaar op. Het is dan een grote uitdaging om gemotiveerd te blijven en jezelf voor te houden dat het om een momentopname gaat. 

Doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen

Het zijn van die momenten dat je je afvraagt of het ondernemerschap je voldoende te bieden heeft. Of het eigenlijk niet verstandiger is om weer een baan te zoeken in loondienst. Met duidelijke werktijden, een vast salaris en geen geregel eromheen. Het is niet voor niets dat doorzettingsvermogen een belangrijke kwaliteit is van ondernemers. Want als je snel teleurgesteld reageert en bij de pakken neer gaat zitten, dan houd je het ondernemen niet vol. 

Ook zelfvertrouwen is belangrijk om moeilijke periodes te overwinnen. Want je zal merken, als het tegenzit dan zijn er altijd mensen in je omgeving die met wijze raad komen. Die je vertellen hoe je het moet aanpakken om wel succesvol te zijn. Die precies weten wat er fout is gegaan. En de mensen die aangeven dat ze je hier al lang voor hadden gewaarschuwd en dat je al veel eerder naar hen had moeten luisteren. Laat je hierdoor vooral niet uit het veld slaan. Zoals bij veel dingen staan ook hier de beste stuurlui aan wal. Alleen jijzelf kan beoordelen of je de juiste keuzes hebt gemaakt en of je voldoende vertrouwen hebt in de toekomst van je bedrijf.

Wat helpt wel?

Dit ongevraagd advies kan je flink van je stuk brengen. Dat betekent echter niet dat het ook niet zinvol is om te vragen naar het advies van andere ondernemers. Elke ondernemer heeft te maken met moeilijke situaties, met momenten dat er twijfels zijn over de voortzetting van het eigen bedrijf. Bij de verhalen van deze ondernemers vind je herkenning en zoals het dan vaak gaat lijkt het dan allemaal een stukje minder zwaar. Je kan dan makkelijker de emoties die gepaard gaan met de tegenvallers loslaten, waardoor je realistischer naar de situatie kan kijken en betere keuzes kan maken.

Bij de bouwplaats van het Inspiratiehuis krijg je de kans om maandelijks te sparren over je onderneming. Samen met andere ondernemers bespreek je onderwerpen die bij het ondernemerschap komen kijken. Zo leren jullie van elkaar en versterken jullie elkaar. Zodat je met meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen aan de slag gaat. Interesse? 

Maak een afspraak en kom kennis maken. Bel Joyce: 06-1059 5205 of Marlies: 06-2545 8723. Of stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl

Je bent sterker dan je denkt

onbekend-

Interesse om te kijken hoe jij stappen de eerste kan zetten naar je eigen bedrijf? Download ons  gratis stappenplan: