VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP; IS HET OOK ONDERNEMERSCHAP?

VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP; IS HET OOK ONDERNEMERSCHAP?

Helaas is dat vaak niet het geval. Neem bijvoorbeeld mijn broer, hij was smid. Hij maakte prachtige hekwerken, trapleuningen, kapstokken, kandelaars en nog veel meer. Hij was een vakman in hart en nieren. Elk smeedwerk wat hij maakte was weer uniek. Er zat ook altijd een diepere betekenis achter. De vormen waaruit iets was opgebouwd en de wijze waarop ze een geheel vormden, overal was over nagedacht.

Het is prachtig als je met je eigen handen iets nieuws kan creëren. Met materialen die er eerst heel anders uitzien. Als vakman en vakvrouw zie je dan al de mogelijkheden. Je kan je een voorstelling maken van hoe het eruit gaat zien als je het hebt bewerkt. Dat kost tijd, je moet nadenken over wat je nodig hebt, hoe je het werk gaat aanpakken en hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Pas dan, als je je plan klaar hebt, ga je aan de slag. 

Zo ook mijn broer. Het maken van 2 dezelfde trapleuningen voor verschillende klanten, dat kon echt niet. Iedereen verdiende iets nieuws en unieks. Vooruit werken als er geen opdrachten waren, dat was dus niet mogelijk. Dat maakte het moeilijk om met regelmaat inkomsten te krijgen. Bij een grote opdracht zoals een hekwerk om een huis, dan kon hij een tijd vooruit. Die opdrachten waren er echter niet alt

Klanten hebben en producten verkopen, dat is essentieel om te ondernemen.

In de huidige tijd, zien de klanten niet meer wat er aan een maakproces voorafgaat. Ze kopen een kant en klaar product in de winkel. Deze zijn veelal in grotere oplages gemaakt in een productieomgeving. Daardoor zijn ze goedkoper en ze zijn meteen beschikbaar. Je hoeft niet een maand of langer te wachten op je product. Als vakman is het een uitdaging om je klanten uit te leggen waarom het veel tijd kost om het te maken en dus ook waarom het meer geld kost dan een kant en klaar product. Gelukkig zijn er mensen die nog graag iets unieks willen en die hier ook voor willen betalen. Maar hoe vind jij die mensen en hoe vinden die mensen jou?  Ook daar moet je iets voor doen. 

Dit waren zaken waar mijn broer niet goed in was. Hij maakte veel voor vrienden en hun connecties, maar dat netwerk raakte snel verzadigd. Ook blijkt het moeilijk te zijn om aan vrienden een eerlijke prijs te vragen voor je werk. Gevolg was dat er niet altijd genoeg geld was wat weer problemen met zich meebracht in zijn huwelijk.

Vakmanschap én ondernemerschap

Ook als vakman is het belangrijk om inzicht te hebben in het ondernemerschap. Om te weten hoe je bijvoorbeeld een verkoopprijs bepaalt of hoe je je producten aan de man brengt. Dat betekent niet dat je moet inleveren op je creatieve kwaliteiten of dat je commercieel wordt. Het betekent wel dat je een eerlijke boterham kan verdienen. 

Het Inspiratiehuis kan jou helpen om een beter zicht te krijgen op de ondernemerskant van je bedrijf. Hierdoor blijf je authentiek ondernemen, maar vergroot je wel de kans op meer klanten en een beter inkomen.

Maak een afspraak en kom kennis maken. Bel Joyce: 06-1059 5205 of Marlies: 06-2545 8723. Of stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl

Zo maak je van vakmanschap, meesterschap en ondernemerschap jouw motto.