4 manieren om tussen de concurrentie uit te springen

4 manieren om tussen de concurrentie uit te springen

Bijna 2 op de 3 bedrijven die zich bij de Kamer van Koophandel registreren zijn zelfstandig ondernemers. En waarom ook niet? Ondernemer zijn is geweldig! Hard werken, maar dan heb je ook wat. Hard werken alleen is echter niet genoeg. Tussen al die andere ondernemers is het een kwestie van je te weten onderscheiden. Maar hoe doe je dat? Ontdek hoe je tussen de concurrentie uitspringt. 

Breng focus aan

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat focus een eerste vereiste is voor succesvol zijn. Maar focus aanbrengen vraagt om keuzes maken. Dat is niet altijd gemakkelijk en wie weet zelfs soms wat beangstigend. Stel dat je minder klanten hierdoor krijgt? Niets is minder waar, geloof me. Misschien heb je het ooit ergens gehoord of gelezen: wie alles wil zijn voor iedereen, eindigt als niets voor niemand. Je kunt niet iedereen als klant hebben. Stel jezelf maar eens de volgende vraag. Kan jij voor iedereen het verschil maken of is jouw product of dienst voor alles en iedereen een passende oplossing? De beste manier om focus aan te brengen is te kijken naar waarin jij (binnen je werkterrein) uitblinkt, welk probleem jouw product of dienst oplost en wie daarvan profiteren. Is deze groep of markt nog verder terug te brengen? Bijvoorbeeld naar bedrijf of consument, man of vrouw, volwassen of kind. Op die manier breng je je product/dienst en de doelgroep helder in kaart.

Beantwoord de waaromvraag van jouw bedrijf

‘The why’ van Simon Sinek (Golden Circle) moeten we niet onderschatten. Waarom doe je dit allemaal? Met welk doel? Het bepaalt voor een groot deel je imago, aldus Sinek. Kijk daarvoor niet naar wat de markt of klant, maar kijk naar wat jij wilt bereiken. Kijk dus naar binnen in plaats van naar buiten. Wat is je grootste drijfveer, wat heeft je ertoe gebracht voor jezelf te beginnen? Blijf bij jezelf, dat alleen al is zó onderscheidend, ieder mens is per slot van rekening uniek.

Bepaal je toegevoegde waarde

Bij de toegevoegde waarde bedoel ik hier het antwoord op de vraag waarom klanten specifiek voor jou, jouw product of dienst moeten kiezen. Als je van toegevoegde waarde wilt zijn, moet je je sterk onderscheiden van de concurrenten. Want hoe meer diensten en producten op elkaar lijken, hoe belangrijker de verschillen worden. Voordat je je toegevoegde waarde gaat inzetten voor je verkoopdoeleinden, raad ik je aan deze eerst onder de loep te nemen. Wees kritisch en denk vanuit de klant. Vind je het lastig? Stel jezelf dan eens de volgende vragen: welke bijdragen heb ik geleverd en waar hebben deze concreet toe geleid? Misschien hebben jouw inspanningen, jouw ideeën of producten wel geleid tot het oplossen van een probleem of bespaart jouw manier van werken een bedrijf veel tijd en geld. Heeft de klant door jouw inbreng meer kunnen verkopen, kunnen innoveren, meer naamsbekendheid of websitebezoekers gekregen? Kijk daarbij vooral ook hoe je dat hebt gedaan en in hoeveel tijd. Als het enigszins lukt, becijfer dan je inspanningen of geef voorbeelden. Hoe concreter je toegevoegde waarde des sterker je positie.

Communicatie en vindbaarheid

Zo nu ben je wel klaar om te gaan communiceren. Wat doe je en waarom? Hoe doe je het en voor wie? Richt je communicatie (en dus je pijlen) op je doelgroep. Door deze concretiseren en je te focussen op je doelgroep, weet je wat, waar en hoe je gaat communiceren. Stel, jouw doelgroep bestaat uit jongens tussen de 14 en 18 jaar, dan:

  • communiceer je op je website en social media in de je-vorm,
  • ondersteun je je communicatie en webteksten met visuals en video (misschien een vlog?) en
  • ben je daarnaast aanwezig op WhatsApp, Instagram en Snapchat.

Dit verandert natuurlijk compleet als je een reisbureau runt dat zich op alleenstaande bejaarden richt.

Vind dus uit wat jouw doelgroep beweegt en waar ze zich bevinden. Zorg dat je regelmatig aanwezig en vindbaar bent. Dat betekent een gebruikersvriendelijke website die door Google gevonden wordt, goede, relevante content, blogs, vlogs en e-mailmarketing. Bepaal je koers en houd je aan deze. Consistente communicatie draagt bij aan een positief imago of merk, het verhoogt je betrouwbaarheidsfactor en het bevordert je online vindbaarheid. Hoe consistenter je communicatie en interactie, hoe hoger de betrokkenheid.

Hulp nodig?

logoberichtHet Inspiratiehuis Maastricht biedt programma’s en activiteiten voor startende en gevestigde ondernemers. Het delen van kennis, vaardigheden en ruimte om te experimenteren staan daarbij centraal. Je kunt er bovendien terecht met je vraag en aanbod. Dit geldt zowel voor opdrachten als voor verzoeken tot samenwerken, mentorschap en specifieke ondernemersvragen. Zo bouwen we bruggen tussen ondernemers en ondernemingen.

 

Dit gastblog is geschreven door Gabriëlle de Sain, content writer (of in gewoon Hollands: tekstschrijver) en eigenaar van Trigger Tekst | Tekstbureau voor ondernemend Nederland. Trigger Tekst helpt ondernemers bij het creëren van een sterke online aanwezigheid via contentstrategieën, het schrijven van content zoals zoekmachinevriendelijke (SEO) webteksten, social media posts, blogs, nieuwsbrieven en voor wie het liever zelf doet, is er blog- en schrijfcoaching. Bovendien helpt Trigger Tekst ondernemers bij het opstellen van overtuigende offertes via de offertescan en het handboek Onweerstaanbaar goede offertes.