Te veel en te snel: Hoe we bijna onze ondernemersdroom verkwanselden.

Te veel en te snel: Hoe we bijna onze ondernemersdroom verkwanselden.

We zien ze vaak. Starters met grote ondernemersdromen. Ze vertellen ons vol passie wat ze allemaal willen realiseren. Het zijn vaak mensen die de wereld een beetje mooier willen maken. Vol enthousiasme vertellen ze over hun plannen. En terwijl ze vertellen komen er steeds meer ideeën naar boven. Dat is mooi en werkt heel aanstekelijk. Toch zit hier ook de valkuil, als je te veel te snel wilt, dan wordt het moeilijk om de droom te realiseren.

Wij herkennen dit zelf ook goed. Toen we net waren gestart om onze ideeën uit te werken voor het Inspiratiehuis voor Ondernemers, hebben we heel groot gedroomd. We hebben het huis letterlijk ruimte voor ruimte uitgedacht, met alle activiteiten die hier konden plaatsvinden en met alle doelgroepen die hier terecht konden. Dat is heerlijk om te doen en gaf ons een goed ankerpunt waar we naar toe wilden werken. 

Sterker nog, het uitdenken van je droom maakt veel meer duidelijk. Je krijgt een dieper inzicht in jezelf en, als je samenwerkt zoals wij, de ander. Je ontdekt wat je beweegredenen zijn, waar je energie van krijgt en ook wat je absoluut niet wilt. Je krijgt inzicht in je unieke kwaliteiten en je komt erachter dat je soms hulp nodig zal hebben om sommige activiteiten te realiseren. 

En dan aan de slag. Maar hoe?

Dan komt er het moment dat het tijd wordt om te starten met het realiseren van je droom. Dit is het moment van keuzes maken, focussen en durven loslaten. Dat is een moeilijk moment, want alle onderdelen die je hebt gedroomd zijn je dierbaar. Houd voor ogen dat dit geen definitief afscheid is, maar dat het op dit moment te vroeg is om alles tegelijk te realiseren. Want te veel te snel willen, betekent inderdaad vaak dat je je ondernemersdroom verkwanseld.

Wij hebben ook een deel van onze plannen even aan de kant gezet. Het was allemaal te veel, te kostbaar en te arbeidsintensief. We hebben ons gericht op het ontwikkelen van een programma voor starters. Waarom? Omdat we ons zelf zeer verbonden voelen met deze groep. Omdat we ervan overtuigd zijn dat een goed programma starters kan helpen om hun onderneming sneller succesvol te maken. En omdat we met het ontwikkelen van dit programma werken aan de essentie van onze droom: Iedereen ondernemend. In de loop der jaren hebben we telkens weer programma’s en activiteiten ontwikkeld en soms ook afscheid van zaken genomen. Altijd met het beeld voor ogen dat de essentie van onze droom geborgd bleef. 

Keuzes maken en loslaten.

We zien dat starters hier de meeste moeite mee hebben. Welke keuze maak je dan, en hoe weet je of dit de goede keuze is? Dat is natuurlijk altijd aan de starter zelf om te bepalen. Wij denken echter dat er geen foute keuzes zijn als je de essentie van je ondernemersdroom maar duidelijk hebt. Wat echt helpt bij het loslaten en het maken van keuzes is een goed klankbord. Door zaken uit te spreken krijg je duidelijkheid wat voor jou de meeste waarde heeft. Wellicht zijn er zaken die je snel kan realiseren of activiteiten die je een stevige basis geven. Het sparren met anderen kan je inzichten geven waardoor je beter kan bepalen waar jouw focus komt te liggen.

Het Inspiratiehuis biedt diverse programma’s die jou dit klankbord kunnen geven. Zo hebben we focussessies, onze 3-daagse training de snelkookpan en de maandelijkse bouwplaats.

Meer weten? Maak een afspraak en kom kennis maken. Bel Joyce: 06-1059 5205 of Marlies: 06-2545 8723. Of stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl

Het groot dromen is essentieel om succesvol te zijn. Want als je het kan dromen, kan je het realiseren. Als je bij voorbaat denkt dat je je moet beperken dan zal je bedrijf ook beperkt blijven.