10 mei starten met een eigen bedrijf. waarom zou je dat doen?
Ik ben al heel wat starters en ondernemers tegengekomen. Als ik hen vraag waarom ze gestart zijn met een eigen bedrijf, dan krijg ik veel verschillende redenen te horen. De een start vanwege de vrijheid, zoals het zelf maken van keuzes, of het kunnen werken waar en wanneer het je uitkomt. Een ander wil niets liever dan zijn droom verwezenlijken. Weer een ander wil zelf verantwoordelijk zijn, zijn eigen invulling geven aan zijn leven.
Wat mij opvalt, is dat geen van de ondernemers aangeeft dat veel geld verdienen zijn belangrijkste beweegreden is. Dat betekent zeker niet dat ondernemers geen geld willen verdienen, maar dit is geen beslissende overweging. Geld wordt zeker niet onbelangrijk gevonden door de ondernemers. Het is zelfs noodzakelijk. Ze hebben het nodig om hun bedrijf vorm te geven en te ontwikkelen. Geld wordt veelal gezien als een middel. Een middel om te kunnen ondernemen en een middel om te kunnen leven. Net als anderen willen ondernemers graag goed kunnen leven. Ze willen hun inzet en betrokkenheid vertaald zien in een goed salaris zodat er ruimte is om uit te gaan eten, om een weekendje weg te gaan of een avond naar het theater.
Ik vind het ook opvallend dat veel niet-ondernemers vaak het ondernemerschap associëren met rijkdom. Ze verwachten blijkbaar dat ondernemen en veel geld verdienen nauw samenhangen. Hierdoor ontstaat het beeld dat een ondernemer die niet beschikt over een flinke zak geld, als ondernemer mislukt is.
Werken aan je onderneming.
Dit beeld wordt vaak gestimuleerd vanuit opmerkingen als: stilstand is achteruitgang. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in. Men moet als ondernemer niet achterover gaan zitten en denken zo: nu loopt alles wel vanzelf. Als je niet aan je onderneming werkt, loopt de onderneming mank. Voor mij betekent dit gezegde dan ook dat je constant aan je onderneming moet werken: zoeken naar nieuwe opdrachten, ontwikkelen van producten en diensten, onderhouden van klanten en netwerkcontacten en optimaliseren van bestaande producten en diensten.
Daar in onze samenleving de focus zo erg op geld is komen te liggen, is helaas dit gezegde verworden tot een heel basaal iets wat inhoudt dat we elk jaar meer winst moeten maken. Jammer, want door deze invulling doen we onszelf erg tekort. Het is een gedachte die in ons brein is gekropen. Een gedachte die ons verteld dat we falen als ondernemer wanneer we een jaar minder omzet en winst realiseren.
Ups & downs zijn natuurlijk
Waarom kunnen we niet accepteren dat het een jaar financieel slechter gaat? We worden overladen met een gevoel van druk om steeds meer winst te realiseren. Als we kijken naar de natuur dan zien we dat alles op en neer gaat. Er zijn jaren van goede oogst, weinig ziektes en nieuwe ontdekkingen. Maar er zijn ook jaren dat het tegenzit, dat door een late vorstperiode de knoppen kapot gaan, dat er door een overmaat aan regen veel ziekmakende schimmels op de gewassen zitten en dat we zo hard bezig zijn met overleven dat er geen tijd over blijft voor nieuwe ontwikkelingen.
Wij maken onderdeel uit van deze natuur en zullen ook een natuurlijke ontwikkeling doormaken met vette jaren en magere jaren. Ik zou dan ook wensen dat we minder hard zijn voor onszelf en voor elkaar en dat we accepteren dat het ondernemerschap niet een ononderbroken stijgende weg is.
Bij Het Inspiratiehuis voor Ondernemers staat jouw passie en jouw droom centraal. Wij zijn ervan overtuigd dat succesvol zijn meer te maken heeft met het realiseren van je dromen dan met alleen de financiële verdiensten. Wil je weten of Het Inspiratiehuis iets voor jou kan betekenen?
Maak een afspraak en kom kennis maken. Bel Joyce: 06-1059 5205 of Marlies: 06-2545 8723. Of stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl
I create my succes from within.
-Deepak Chopra-
Interesse om te kijken hoe jij stappen de eerste kan zetten naar je eigen bedrijf? Download ons gratis stappenplan: