ONDERNEMERSCHAP VERVEELT NOOIT!

ONDERNEMERSCHAP VERVEELT NOOIT!

Als je de stap hebt gemaakt om je eigen onderneming te starten, blijkt dat veel zaken anders gaan dan je vooraf verwacht had. Er zijn zaken die positiever worden ervaren maar ook zaken die tegenvallen. Dat is voor iedereen weer anders. De een vindt het net heel erg leuk dat hij, naast zijn vak, ook te maken krijgt met administratie, boekhouding en acquisitie. De ander kan hier echt tegenop zien en koestert de momenten dat hij daadwerkelijk met zijn vak bezig kan zijn. Ook wordt de impact van de klant op het werk wel eens onderschat. Deze bepaalt voor het grootste deel hoe bepaalde werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Dat kan wel eens betekenen dat je als ondernemer niet altijd je vak kan uitoefenen op de wijze waarop je dat graag zou willen doen.

De meeste ondernemers die ik ken hebben wel een of meerdere momenten gekend dat ze zijn gaan twijfelen aan hun onderneming. Zo heeft bijna iedereen tijden gekend waarbij hun onderneming in zwaar weer terecht kwam. Dat zijn de momenten dat het moeilijk is om gemotiveerd te blijven. 

Vooral veel positieve momenten.

Tegenover deze moeilijke momenten staan echter ook legio positieve momenten. Momenten als het binnenhalen van een nieuwe opdracht, de ontwikkeling van nieuwe producten of concepten, een advertentie in een vakblad, een presentatie voor een groep, je website die online gaat, enzovoorts. Er zijn zoveel uitdagingen, zoveel zaken waar je, je mee bezig kan houden. Eerlijk gezegd; het ondernemerschap verveelt nooit.

Als ik ondernemers vraag of ze weer opnieuw de keuze zouden maken om te gaan ondernemen, antwoorden ze bijna allemaal met ja. Enkelen geven zelfs aan dat ze de stap naar het zelfstandige ondernemerschap eigenlijk veel eerder hadden moeten maken. Door de angst voor alle, met name financiële, onzekerheden hebben ze deze keuze eigenlijk te lang uitgesteld. 

Leermomenten

Elke ondernemer heeft zijn eigen leermomenten. Achteraf zou men diverse activiteiten op een andere manier aanpakken. Dat is ook logisch. Dit zijn zaken die je meestal niet uit een boekje met ondernemerstips zal leren. Vaak heb je de ervaring nodig om het belang van een bepaalde aanpak in te zien of te begrijpen hoe je zelf op zaken reageert. 

Door de ervaringen van ondernemers ben ik nog meer gaan inzien hoe belangrijk het is dat een ondernemer goed weet waar hij enthousiast van wordt en wat hem in beweging brengt. Als je iets gaat ondernemen dat niet echt bij jou past, dan is de kans erg groot dat je het ondernemen niet vol houdt. Dus ga iets doen waardoor je elke dag met plezier je bed uitkomt. Dan heb je de flexibiliteit om je eigen weg te vinden in het ondernemen.

Wil jij starten met je eigen bedrijf? Kom gerust een keer kennismaken en kijk of het Inspiratiehuis je op weg kan helpen. Stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl voor een afspraak.

Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.

 -Confusius-

Interesse om te kijken hoe jij stappen de eerste kan zetten naar je eigen bedrijf? Download ons  gratis stappenplan: