JE EIGEN BEDRIJF AAN HUIS. HANDIG OF NIET?

JE EIGEN BEDRIJF AAN HUIS. HANDIG OF NIET?

Als je net start met je eigen bedrijf, dan is het raadzaam om goed te letten op de kosten. Je kan je geld maar een keer uitgeven en je moet het eerst nog eens verdienen. Voor veel ondernemers is het dan ook een goede optie om te starten met een eigen werkplek in je huis. Het is echter ook een optie die een aantal uitdagingen kent. Daar kan je dan maar beter goed op voorbereid zijn.

Een van de zaken waar je rekening mee moet houden is je klant. Als je veel klanten thuis moet ontvangen, dan kan dit betekenen dat ze jou als ondernemer niet helemaal serieus nemen. Het maakt dan al een groot verschil als je bedrijfsruimte een eigen ingang heeft, zodat de klanten niet door je woonruimte hoeven te lopen. Een omgebouwde garage of een aangebouwde ruimte geven al een veel zakelijkere uitstraling. Ook voor je gezinsleden kan het veel impact hebben als klanten aan de keukentafel zitten of als ze door de kamer lopen. Ze zullen zich dan toch niet vrij voelen in hun eigen huis..

Balans prive en werk

Aan de ene kant is het heerlijk dat je niet veel tijd kwijt bent aan woon-werk verkeer. Daartegenover staat dat je niet echt het gevoel hebt dat je naar je werk gaat. Dat kan het moeilijk maken om de knop om te zetten en daadwerkelijk volledig met je werk bezig te zijn. Even een wasje tussendoor of een klusje in de tuin. De verleiding om dat te doen kan voor sommigen erg groot zijn. Het vraagt dan ook wel discipline en doorzettingsvermogen om je echt op je werk te concentreren. Ook voor kinderen en bezoekers is het niet altijd duidelijk dat je geen tijd voor ze hebt. Je bent toch thuis?

Als je veel werk hebt liggen, bestaat er ook weer de verleiding dat je te weinig tijd neemt voor je privé activiteiten. Het is zo makkelijk om dan toch nog even ’s avonds iets uit te werken of in het weekend een offerte op te stellen. Een goede balans tussen privé en werk is dan ver te zoeken. 

Eenzaamheid

Als je vanuit huis werkt, loop je ook het risico dat je je als ondernemer eenzaam gaat voelen. Je staat er overal alleen voor, moet je zelf steeds motiveren en je mist het klankbord met anderen. Zoals de meeste mensen hebben ook ondernemers behoefte aan sociale contacten. Gesprekken met anderen die te maken hebben met dezelfde uitdagingen. Die samen met jou kunnen sparren over nieuwe ideeën, je tips kunnen geven en ervaringen kunnen delen. Wij raden dan ook iedereen aan om op zoek te gaan naar een of enkele netwerken, zodat je niet alles in je eentje zit te bedenken.

Een netwerk waar je samen met andere ondernemers kan sparren over je vragen en ideeën rondom je eigen bedrijf is de bouwplaats van het Inspiratiehuis. Deze bouwplaats vindt eens per maand plaats op de woensdagmiddag. Op basis van een jaarabonnement kan je hieraan deelnemen. Daarbij is een eerste kennismaking gratis.

Wil je meer weten over de Bouwplaats van het Inspiratiehuis? 

Maak een afspraak en kom kennis maken. Bel Joyce: 06-1059 5205 of Marlies: 06-2545 8723. Of stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams

Eleanor Roosevelt-

Interesse om te kijken hoe jij stappen de eerste kan zetten naar je eigen bedrijf? Download ons  gratis stappenplan: