het bedrijf van je ouders overnemen. hoe fijn is dat?

het bedrijf van je ouders overnemen. hoe fijn is dat?

We kunnen er vaak heel jaloers op zijn. Ondernemers die het bedrijf van hun ouders kunnen overnemen. Het lijkt alsof ze in een gespreid bedje terechtkomen. Het bedrijf bestaat al de nodige jaren, is stabiel en heeft een groot klantenbestand opgebouwd. Je hoeft alleen maar het goede werk voort te zetten en in hun voetsporen te treden. 

Toch zit daar nu net het addertje in het gras. Iedereen heeft zijn unieke kwaliteiten en aanpak. Dat wat jouw ouders belangrijk vinden, hoeft niet overeen te stemmen met jou eigen wensen. De kans bestaat dat jij helemaal niets hebt met de productkeuze van je ouders, of dat je bijvoorbeeld liever met je handen werkt dan op het kantoor zit.

Voor- en nadelen

Soms heb je die klik wel met het bedrijf van je ouders. Ook jij bent graag actief in dezelfde branche en je droomt ervan het bedrijf voort te zetten. Dan kan het voor jou een topstart zijn. Maar ook daar zitten nog wel wat uitdagingen aan. Je ouders hadden een klantenkring die helemaal paste bij hun persoonlijkheid maar waar jij wellicht moeite mee hebt. Of je wilt enkele veranderingen doorvoeren in het bedrijf waar je ouders dan weer moeite mee hebben.

Het wordt moeilijker als je het bedrijf doorzet terwijl je eigenlijk liever iets heel anders wilt doen. Hoewel dit op het eerste gezicht vaak de beste oplossing lijkt, kan dit op de lange termijn een enorme belasting worden. Het zal een zware tol eisen van jezelf, maar uiteindelijk zal ook het bedrijf eronder lijden. Als je namelijk niet vol enthousiasme je bedrijf runt, dan zal dit merkbaar worden in de bedrijfsresultaten.

Luister naar jezelf

Voordat je het bedrijf overneemt, is het belangrijk dat je goed luistert naar jezelf. Daar bedoel ik mee dat je onderzoekt of dit bedrijf onderdeel uitmaakt van jouw dromen. Zo ja, dan is het nog steeds heel belangrijk om goede afspraken met je ouders te maken over bijvoorbeeld eindverantwoordelijkheid, keuzes maken en ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Droom jij van een heel ander soort bedrijf of wellicht van een baan? Dan is de bedrijfsovername niet de juiste weg voor jou. 

Wil jij weten of jouw dromen passen in het plaatje? Kom gerust een keer kennismaken en kijk of het Inspiratiehuis je op weg kan helpen. Stuur een mail naar info@inspiratiehuismaastricht.nl voor een afspraak.

No matter what the situation, remind yourself

“ I have a choice.”

-Deepak Chopra-

Interesse om te kijken hoe jij stappen de eerste kan zetten naar je eigen bedrijf? Download ons  gratis stappenplan: